Verzorging van de Mopshond

Aanwijzingen en goede raad

Neusrimpel

De neusrimpel bestaat uit een huidplooi die over de neus heen valt. Dit is een plaats waar huid op huid contact plaats vind en dus een broedplaats is voor bacteriën in het verzamelde huidsmeer.

Deze plek behoort U dus regelmatig te controleren en zo nodig schoon te maken met een lotiondoekje of gaasje met olie of eerst de plek inweken met vaseline en daarna schoon te deppen.

Ogen

De Mops heeft grote oppervlakkig liggende ogen. Reken hierbij ook nog de korte snuit en de grote nieuwsgierigheid van de mops en je ziet dat de mops een grotere kans heeft voor oog-beschadigingen. Als U merkt dat uw hondje met zijn ogen knijpt, zit er zéér waarschijnlijk een beschadiging en is het noodzakelijk de dierenarts te raadplegen. Als U ziet dat er vuil of veel slijm in zit kunt U ze uitwassen met koud afgekoeld gekookt water.

Oren

Het is belangrijk om de oren van Uw mops regelmatig te controleren omdat ze problemen kunnen hebben met de afvoer van overtollig oorsmeer door de anders ontwikkelde kaakspieren. Normaal zorgen deze voor het opwerken van het oorsmeer. Niet iedere mops heeft er last van.        De oren schoonmaken met een oorcleaner is vaak de beste methode. Merkt U dat het oor stinkt, rood ziet en/of de hond krabt er veel aan. Bezoek dan Uw dierenarts want waarschijnlijk heeft hij dan oorontsteking.

Huid en Haren

Deze dienen niet alleen als bescherming tegen invloeden van buitenaf. Haren vormen ook de bron van talg. Die talg houd niet alleen de haren zelf erg soepel, maar ook de huid. De talg zelf is enigzins vettig. Als men de hond wil wassen dient men er dus zorg voor te dragen dat op geen enkele wijze de vacht word beschadigd noch het vet aan de haren word onttrokken, terwijl men anderzijds verwacht dat de hond schoon word. Een hond mag niet zomaar lukraak iedere dag of wekelijks worden gewassen! Een aardige regel is dat een hond nooit mag worden gewassen, tenzij…….. bijv. De hond smerig is omdat die het leuk vond om in een sloot te duiken en onder de kroos zit. Of het leuk vond om zich te op een rottend kadaver, wormen,mest of ontlasting te rollebollen. De hond moet je dan wassen met een hondenshampoo! Nimmer met shampoo voor mensen want die ontvetten de huid teveel. De vacht verzorgt U het best door regelmatig te borstelen of kammenom de dode haren te verwijderen.

Gebit

Mopsen hebben een rommelig gebit. De tanden staan vaak scheef en vaak is het gebit niet compleet. Het is dus belangrijk om het gebit goed te verzorgen door ze kauwbotten te geven en eventueel de tanden te poetsen. Geef Uw mops niet te harde botten omdat de tanden los kunnen gaan zitten. Vooral in de onderkaak omdat deze nogal ondiep is. Om die reden mag u tijdens een “ touwtrekspelletje “ niet aan het touw trekken maar laat de hond zelf aan het touw trekken. Rond de 4-6 maanden wisselt uw puppy zijn tanden. Als met de 9 maanden de hoektanden nog niet zijn uit gevallen, kunt U in overleg met Uw dierenarts deze hoektanden te laten verwijderen. Anders krijgt Uw hond dubbele hoektanden.

Nagels

Mopsen die teveel op tapijt en gras en te weinig op steen lopen hebben al heel snel te lange nagels. Lange nagels splinteren gemakkelijk en scheuren bovendien vlugger wat erg pijnlijk is. Het beste is om elke week een klein stukje van de nagels te knippen en daarna nog even over een nagelvijl te halen om ze minder scherp te maken.

Vergeet vooral de “vijfde nagel” aan de binnenzijde van de voorpoten niet.

Pas er wel voor op dat U niet in het leven knipt, “dit is een klein bloedadertje dat in de nagel loopt” dit is vrij pijnlijk. Bij witte nagels kunt U makkelijk zien hoe ver het adertje loopt maar bij zwarte nagels is dit vrij moeilijk.

Ademhalingsorganen

De Mops heeft een korte snuit waar door hij in de problemen kan komen bij overmatige inspanning en overhitting. Het is dus belangrijk om Uw hond niet aan extreme warmte bloot te stellen. Hij kan dan oververhit raken. Verschijnselen zijn een rochelende, natte ademhaling met veel slijmvorming in de mond en keel, eventueel een blauwe tong en bewusteloosheid. De lichaamstemperatuur is sterk verhoogd. U kunt zelf het beste de hond in een teil koud water onderdompelen tot aan de nek en het hoofd te koelen met natte doeken en zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen. Bij extreme warmte dus niet ver gaan wandelen met Uw mops en hem niet in een auto opsluiten cq. Achterlaten! Bij operaties moet rekening gehouden met post-operatieve shock. De mopshond is zéér gevoelig op het soort narcose. Zoek altijd een dierenarts die bekend is met mopsen mocht het ooit zo ver komen dat er geopereerd moet worden.

Beweging tijdens de groei

Ondanks het feit dat lichaamsbeweging onmisbaar is voor de ontwikkeling van de spieren van een jonge hond, kunnen onverantwoorde bewegingen leiden tot schade aan het skelet en de gewrichten.

Te lange en Zware Wandelingen voor de pup

Als richtlijn geld: 5 minuten achter elkaar bewegen X het aantal maanden dat de hond oud is. Dit kan wel meerdere malen per dag, maar tussendoor moet er wel voldoende rust zijn geweest.

Daarnaast is lopen aan een lijn minder belastend dan wanneer honden los lopen.

Een pup mag dus maximaal 20 minuten achter elkaar bewegen.

Dit advies is per ras verschillend, voor bepaalde rassen adviseren ze zelfs tot één jaar oud maximaal 45 minuten beweging.

Het lopen naast de fiets.

Een pup kan dan niet zijn eigen tempo bepalen. De eigenaar kan aan het eind van het eerste levensjaar wel de hond naast de fiets leren lopen op een zachte ondergrond.

Laat de hond niet in de berm leren lopen maar naast de fiets op de rijbaan.

Pups te vroeg laten traplopen.

Pups moeten wel leren om een trap op en af te lopen, maar dit moet héél rustig geleerd worden.

De eigenaar bepaalt het tempo en springen absoluut nooit.

Laat een pup ook niet in of uit de auto springen of van de stoel of bank.

Spelen met andere honden.

Dat is goed voor de socialisatie, maar kan vooral een belasting vormen van de gewrichten.

Let er op dat uw pup niet te lang en wild speelt met andere honden.

Pups achter een bal aan laten rennen.

Het plotseling draaien en remmen is slecht voor de ontwikkeling van spieren en gewrichten.

Het spelen en rennen op gladde ondergrond.

Zoals laminaatvloer, nat gras etcetera is niet aan te raden

 Ook is het belangrijk de pup op jonge leeftijd overal mee naar toe te nemen, zodat deze allerlei situaties mee maakt.

Als het te ver of lang lopen is draag dan de pup, tegenwoordig heb je speciale draagmanden, rugzakken en zelfs honden buggy’s te koop.